Міжнародний день передчасно народженої дитини

17 листопада 2017

17 листопада у світі відзначається Міжнародний день передчасно народжених дітей (World Prematurity Day). Він був започаткований у 2009 році за ініціативи Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI).

Вперше святкування Міжнародного дня передчасно народженої дитини відбулося в 2009 році — в цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль — відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. Так ця традиція і збереглася і донині.

Минулого року цей день об’єднав більш ніж 200 країн світу, понад 60 з них провели загальнонаціональні акції на підтримку цієї проблеми. 

Колір, яким найчастіше позначають проблему недоношених діток - фіолетовий, саме тому, в цей день відомі особистості багатьох країн вдягають фіолетові елементи одягу та використовують цей колір для привернення уваги. В рамках міжнародного дня реалізуються проекти з підсвічування архітектурних споруд фіолетовим кольором, зокрема, у світі такі проекти було реалізовано з Ніагарським водоспадом, будівлею Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку та Босфорським мостом у Стамбулі.

В 2015 році Україна теж долучилася до всесвітньої ініціативи - фіолетовим кольором було підсвічено історичну пам'ятку «Софію Київську».

Заходи

Свято малюка до Міжнародного дня передчасно народженої дитини
Організатор: БО Всеукраїнський Рух "Взаємодія" й Асоціація батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки"
Дата: 17 листопада 2017
Місце: Київська міська рада, вул. Хрещатик 36, м. Київ

Міжнародний день передчасно народженої дитини
Організатор: Українська біржа благодійності
Дата: 17 листопада 2017
Місце: Софійський собор, вул. Володимирська 27, м. Київ

Свято Малюка
Організатор: Львівська міська дитяча лікарня
Дата: 17 листопада 2017
Місце: Львівська міська дитяча лікарня, вул. Пилипа Орлика 4, м. Львів

Міжнародний день передчасно народженої дитини
Організатор: Благодійний фонд "Немовля"
Дата: 17 листопада 2017
Місце: Львівська обласна клінічна лікарня, вул. Чернігівська 5, м. Львів

Свято Малюка
Організатор: Асоціація батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки"
Дата: 17 листопада 2017
Місце: Театр ляльок ім. М. Підгірянки, вул. Незалежності 10, м. Івано-Франківськ

Святкування дня передчасно народжених дітей у Черкасах
Організатор: Богдана Вілен
Дата: 17 листопада 2017


Інші новини

15 грудня
2021

Семінар-тренінг у м.Краматорську під егідою ЮНІСЕФ-Україна та Асоціації неонатологів

3-5 грудня 2021 у м. Краматорську (Донецька область) під егідою ЮНІСЕФ-Україна та Асоціації неонатологів України відбувся триденний семінар-тренінг (в режимі on- та offline) «Практичне впровадження сучасних рекомендацій медичного супроводу новонароджених»

27 листопада
2021

Актуальні питання парентерального харчування недоношених дітей

25 листопала відбулася конференція з міжнародною участю "Актуальні питання парентерального харчування недоношених дітей"

18 травня
2021

Критична ситуація у охороні здоров‘я. Брифінг медиків

Критична ситуація у охороні здоров‘я. Брифінг медиків

15 травня
2021

Відкритий лист підтримки Міністром охорони здоров’я України Степанова М.В.

Громадська організація Асоціація неонатологів України, як ніхто інший знає та розуміє, наскільки важливим є збереження та примноження здобутків медичної галузі в період її реформування. Зараз, як ніколи, під час пандемії COVID-19, у складній економічній та політичній ситуації є доцільним збереження стабільності роботи медичної галузі, яка підтримується виваженою політикою управління, яку здійснював Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

15 листопада
2020

Дякую лікар неонатолог - всеукраїнський флешмоб

За виходжуванням кожного немовля стоїть ціла команда фахівців. Виходити найменшу крихітку — це найбільша праця, це віра, любов і набагато більше, ніж просто робота. Ми вдячні кожному, хто допомагає диву статися. Кожен день. Вдячні лікарям, медичним сестрам та братам, адміністрації лікарень, всім тим, без кого шансів на життя у кожної "ранньої пташки" практично не було б.