Парламентські слухання «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист»

12 жовтня 2016

У Верховній Раді під головуванням заступника Голови Верховної Ради України Сироїд О.І. відбулися парламентські слухання на тему: «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист».

Із доповіддю виступив заступник Міністра соціальної політики Устименко С.О., із співдоповідями – Голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Палатний А.Л. та заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Сисоєнко І.В.

Доповідач від Уряду у своєму виступі наголосив, що дотримання прав дитини в Україні є одним із пріоритетних напрямів роботи виконавчої влади. Зупинився на проблемах, які існують у сфері соціального, медичного та правового захисту дітей.

Устименко С.О. навів факти про дітей, які постраждали внаслідок військових дій у зоні антитерористичної операції. Поінформував про роботу Уряду стосовно удосконалення нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення захисту прав дитини в умовах збройного конфлікту. Зазначив, що до Верховної Ради внесено проект постанови про затвердження порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфлікту.

Учасники парламентських слухань висловили занепокоєння посиленням негативних тенденцій у сфері забезпечення та захисту прав дітей в Україні. Наголошували на тому, що погіршення їх соціального становища є наслідком процесів, породжених російською військовою агресією та глибокою соціально-політичною кризою в Україні.
У ході дискусії виступаючі констатували факт скорочення державних програм щодо підтримки дітей. Особливу увагу приділяли ситуації із забезпечення прав на охорону здоров’я, зокрема, критично низькому рівню охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями.

Промовці наголошували на необхідності створення спеціальних програм стосовно захисту дітей, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції, з метою сприяння здійсненню ефективних заходів із захисту дітей від наслідків збройного конфлікту.

Також зазначали, що тема сьогоднішніх парламентських слухань є надзвичайно актуальною в умовах децентралізації, зокрема, наголошували на потребі чіткого визначення функцій новостворюваних об’єднаних територіальних громад стосовно питань забезпечення захисту законних прав та інтересів дитини.

В обговоренні питання взяли участь 36 учасників парламентських слухань, зокрема:
заступник Міністра охорони здоров’я Лінчевський О.В., Уповноважений Президента України з прав дитини Кулеба М.М., директор Проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» Сенфорд Аммар Танія, Голова Благодійного фонду «Допомога онкохворим дітям» Маркевич В.В., народні депутати, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ та громадських об’єднань.

Верховна рада України


Інші новини

23 листопада
2021

Розширення можливостей неонатального скринінгу

До Всесвітнього дня дитини 20 листопада в рамках спільного проекту ДУ «Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» у партнерстві з Асоціаціями педіатрів і неонатологів України та клініко-діагностичним центром «Фармбіотест» розширений неонатальний скринінг

10 лютого
2021

Процедури догляду з Європейського стандарту догляду за новонародженим

Опубліковано офіційний переклад видання "Процедури догляду" з Європейського стандарту догляду за новонародженим EFCNI.

13 січня
2021

Асоціація неонатологів України та благодійний фонд "Заради дитини" надали благодійну допомогу Дитячій міській клінічній лікарні Полтави

Асоціація неонатологів України та благодійний фонд "Заради дитини" надали благодійну допомогу Дитячій міській клінічній лікарні Полтави. Було надано обладнання для тривалого неінвазивного монаторингу стану пацієнта та проведення кваліфікованої інтенсивної терапії передчасно народженим новонародженим дітям. Завдяки придбаному обладанню рятуються життя малюків вже сьогодні.

15 травня
2020

Допомога новонародженим від матерів з підозрюваною або підтвердженою інфекцією COVID-19

Керівництво Британської асоціації перинатальної медицини. Версія від 27 квітня 2020р. Редакція перекладу українською мовою професор Дмитро Добрянський.