Пішла з життя Олена Григорівна Суліма

14 серпня 2019

13 серпня 2019 року пішла з життя видатний український лікар та вчений, перший президент Асоціації неонатологів України, професор Олена Григорівна Суліма.

Життя Олени Григорівни - яскравий приклад беззавітного і відданого служіння медицині, лікуванню дітей, вихованню молодих лікарів. Вона користувалася безмежною повагою колег за небайдуже ставлення до людей і загострене почуття відповідальності за справу, якій вона присвятила життя.

З нами більше немає нашого друга і товариша, талановитого керівника, вмілого організатора і чуйної доброї людини.

Асоціація висловлює щирі співчуття родині, рідним і близьким, друзям. Світла пам'ять про Олену Григорівну назавжди залишиться в наших серцях.

 

Доктор медичних наук, професор Олена Григорівна Суліма народилась 16 жовтня 1933 року в селі Ставищани Білогірського району Хмельницької області, пішла з життя 13 серпня 2019 року. Похована в селі Ситняки, Макаровського району, Київської області.

У 1941 році закінчила перший клас Ставищанської (тоді Унієвської) початкової школи. Під час німецької окупації села в школу не ходила і закінчила її в 1947 році. В 1947- 1949 роках навчалась в Кащенецькій школі  і закінчила її з похвальною грамотою. Оскільки в Кащенецькій школі було лише 7 класів, то після її закінчення поступила в найближчу (за 12 км) Білогірську середню школу, яку закінчила в 1953 році з золотою медаллю. В школі очолювала комсомольську організацію школи, входила до складу райкому комсомолу.

В 1953 році поступила в Київський медичний інститут (в ті роки медалістів приймали без екзаменів, лише за співбесідою), на лікувальний факультет. В 1959 році закінчила Київський медичний інститут і була направлена на роботу в м. Леніногорськ, Усть-Каменогорської області Східного Казахстану.

В 1959 році вийшла заміж за Суліму Івана Петровича, який був направлений працювати головним поліграфістом в Групу Радянських військ в Германії. В Леніногорську понад рік працювала акушер-гінекологом і в 1960 році переїхала (за визовом) до чоловіка, де працювала лікарем військової частини.

З 1964 року - в м. Києві, де майже два роки працювала виїзним лікарем Київської міської станції швидкої допомоги, з 1966 по 1970 рік – анестезіологом торакального відділення лікарні «Мед містечко», науковим керівником якого був Амосов М.М. та Авілова О.М.

У 1967 році пройшла курси спеціалізації з анестезіології і на протязі року виконувала обов’язки завідуючого відділенням анестезіології-реаніматології лікарні «Мед містечко» м. Києва. 

В 1970 році була запрошена і пройшла по конкурсу молодшим науковим співробітником Київського НДІ ПАГ, в якому крім наукової роботи виконувала обов’язки анестезіолога-реаніматолога, проводила реанімацію новонароджених, впроваджувала пролонговану штучну вентиляцію легень у новонароджених, дихання гелій-кисневою сумішшю при РДС, краніо-церебральну гіпотермію при асфіксії новонароджених. 

У 1976 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Влияние эфира, фторотана и гексенала на состояние плода и новорожденного при операции кесарева сечения» і в жовтні 1976 року була обрана на посаду старшого наукового співробітника. З 26 вересня 1977 року зарахована асистентом кафедри неонатології (по реаніматології) Київського інституту удосконалення лікарів, а в 1980 році обрана за конкурсом доцентом цієї ж кафедри. У 1990 році захистила докторську дисертацію на тему «Клинико-метаболические аспекты парентерального питания новорожденных» і в 1992 році переведена на посаду профессора цієї ж кафедри (як обрана за конкурсом), на якій працювала до 31 січня 2009 року. З 2010 року і по теперішній час – на пенсії. 

О. Г. Суліма має біля 300 наукових робіт, у тому числі, 6 наукових посібників з актуальних питань неонатології.

З 1982 по 1990 рік, працюючи доцентом на кафедрі неонатології, виконувала обов’язки головного позаштатного неонатолога м. Києва. Працюючи в тісній співдружності з головним педіатром м. Києва О.О.Дудіною, у першу чергу була збільшена кількість неонатологів в пологових будинках за рахунок створення інтернатури з неонатології при міській охороні здоров’я та за допомогою підготовки київських неонатологів у клінічній ординатурі на кафедрі неонатології, що дало змогу забезпечити цілодобові чергування майже у всіх пологових будинках м. Києва, забезпечити медичну допомогу новонародженим неонатологами, які проходили підготовку на кафедрі неонатології.

У 1990 році, в зв’язку з підготовкою та захистом докторської дисертації, подала заяву про складання обов’язків головного позаштатного неонатолога м. Києва. У січні 1992 року була запрошена виконувати обов’язки головного позаштатного (а пізніше і штатного) неонатолога МОЗ України. 

Як головний спеціаліст, у першу чергу, сприяла збільшенню кількості лікарів-неонатологів та медичних сестер в неонатологічних відділеннях, що було реалізовано в Наказі МОЗ України № 4 від 05.01.1996 року «Про організацію та забезпечення медичної допомоги новонародженим в Україні». За короткий період (1992-1995 роки) була проведена докорінна перебудова організації медичної допомоги новонародженим, яка була затверджена цим наказом: було введено сумісне перебування матері та дитини в акушерських стаціонарах, впроваджені сучасні принципи грудного вигодовування, створені відділення інтенсивної терапії новонароджених в акушерських стаціонарах і обласних дитячих лікарнях, почали працювати виїзні неонатологічні бригади невідкладної допомоги та інтенсивного лікування, розроблена й впроваджена нова система первинної реанімації новонароджених (ПРН), мікробного моніторингу та інше. В усіх регіонах України була введена посада обласного неонатолога, а в деяких областях (Львівська, Харківська тощо) вони були штатними спеціалістами.

За безпосередньої участі головного неонатолога МОЗ проф. Суліми О.Г. в 1999 році була створена Асоціація неонатологів України (АНУ), президентом якої вона обрана в 1999 році на І Конгресі неонатологів України і в 2002 році - на ІІ Конгресі. Під егідою АНУ щорічно проводились конференції, семінари за участю неонатологів, генетиків, акушерів-гінекологів, дитячих анестезіологів, хірургів, неврологів, провідних учених України, Росії, Білорусії, США, Канади, ФРН, Польщі. Налагоджена співпраця з Асоціацією спеціалістів щперинатальної медицини Російської Федерації.

В рамках співпраці з університетом Альберта (Канада) та університетом Айова (США) проведено цикли тематичного удосконалення «Актуальні питання неонатології» спільно викладачами-неонатологами цих університетів та співробітниками кафедри неонатології Київської медичної академії післядипломної освіти, курсантами яких були неонатологи всіх регіонів України.

Під редакцією П.С. Мощича, О.Г. Суліми у 2004 році видавництвом «Вища школа» видано перший вітчизняний науковий посібник «Неонатологія».

У жовтні 2003 року О.Г. Суліма нагороджена Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, у червні 2004 року - Почесною грамотою Верховної Ради України, 30.10.2008 року - орденом Української Православної Церкви «Святої Великомучениці Катерини» ІІ ступеня, 03.03.2010 року ˗ орденом Української Православної Церкви «Преподобного Агапіта Печерського» ІІ ступеня. За багаторічну сумлінну працю д.м.н., професор О.Г.Суліма нагороджена Почесними Грамотами Міністерства охорони здоровʼя України, Почесними Грамотами Головного управління охорони здоровʼя м. Києва, Почесною відзнакою «Медицина Буковини».


Інші новини

07 жовтня
2023

Звіт про участь в 5-й з'їзді Спільних Європейських неонатальних товариства, JENS 2023 (м. Рим, Італія, 19-23.09.2023 р.)

Від України у роботі Конгресу взяли участь професор Воробйова О.В., проф. Добрянський Д.О., науковий співробітник Голота Т.В.

12 вересня
2022

Об'ява

Польська Медична Місія за підтримки Асоціації неонатологів України розпочинає проєкт із охорони здоров`я матері та дитини «Strengthening neonatal and obstetric healthcare in the war affected regions of Ukraine» у 10 неонатальних лікарнях України.

20 квітня
2022

Уніфікований клінічний протокол «ПАРЕНТЕРАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ»

Опублікований новий "УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ВТОРИННОЇ (СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ) ТА ТРЕТИННОЇ (ВИСОКОСПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ «ПАРЕНТЕРАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ", а також "ПАРЕНТЕРАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ КЛІНІЧНА НАСТАНОВА, ЗАСНОВАНА НА ДОКАЗАХ"

20 вересня
2021

Обговорення Європейських стандартів догляду за здоров'ям новонароджених (ESCNH)

Триває публічне обговорення Європейських стандартів догляду за здоров'ям новонароджених (ESCNH), яке залишається відкритим до 30 вересня 2021 року. В якості представника Асоціації неонатологів України, запрошуємо вас взяти участь у громадських консультаціях 2021 року. Нижче ви можете знайти список усіх 20 стандартів, які підлягають перегляду, і ми пропонуємо вам залишити відгук щодо поточної версії стандартів. Посилання на анкети громадського обговорення: