Науково-практичний семінар «Менеджмент лікування передчасно народжених дітей з екстремально низькою масою тіла – Віденська концепція»

01 жовтня 2018

З метою підвищення професійної кваліфікації та обміну досвідом щодо лікування та виходжування передчасно народжених дітей делегація неонатологів із України брала участь у науково-практичному семінарі «Менеджмент лікування передчасно народжених дітей з екстремально низькою масою тіла – Віденська концепція».

Складовими компонентами Віденської концепції є: респіраторна підтримка із малоінвазивним шляхом введення сурфактанту (методика LISA), збереження теплового режиму, раціональна оксигенотерапія, профілактика та менеджмент неонатального сепсису, принципи нейро-розвиткового догляду. 

Основною тематикою даного семінару було висвітлення новітніх теоретичних та практичних підходів щодо інвазивної та неінвазивної вентиляційної підтримки передчасно народжених дітей, а також сучасних методик сурфактант-замісної терапії респіраторного дистрес-синдрому. Відповідно до принципів Віденської концепції респіраторна підтримка передчасно народжених дітей з екстремально низькою масою тіла у пологовій залі включає: неінвазивну вентиляцію (CPAP) із технікою подовженого вдиху (для цього використовується CPAP з клапаном Бенвеніста) та малоінвазивне введення сурфактанту методом LISA (Less Invasive Surfactant Administration).

На базі симуляційного центру неонатологічної клініки Віденського медичного університету було представлено та в подальшому відпрацьовано дану методику.  Застосування у практиці даних методик лікування респіраторного дистрес-синдрому дозволило покращити як ранні, так і віддалені результати виходжування передчасно народжених, зокрема, значно знизило потребу штучної вентиляції легень та ризик розвитку бронхо-легеневої дисплазії.

Важливою проблемою новонароджених,  особливо дітей із дуже малою масою тіла є неонатальний сепсис. В ході семінару представлено клінічні випадки бактеріальної, грибкової та вірусної інфекції, що мали місце у відділені інтенсивної терапії новонароджених у передчасно народжених немовлят різного гестаційного віку. Діагностичними критеріями неонатального сепсису є: культура крові, визначення індексу відношення незрілих форм нейтрофілів до загального числа нейтрофілів, визначення рівня С-реактивного протеїну та інтерлейкіну-6.

Висвітлено основні підходи антибактеріальної терапії, лікування та профілактики РСВ-інфекції, менеджмент грибкової інфекції, представлено дані Кохранівського систематичного огляду літератури та результати власного досвіду використання пентоксифіліну, як компоненту патогенетичної терапії неонатального сепсису. Використання Європейськиї рекомендацій щодо менеджменту неонатального сепсису в практичній діяльності дозволять стандартизувати та уніфікувати діагностику інфекцій у новонароджених та покращити результати лікування.

В ході  семінару також були висвітлені питання нейро-розвиткового догляду, оцінки та профілактики болю у новонароджених, інтеграції батьків у догляд за немовлям, що є невід’ємною частиною виходжування передчасно народжених дітей. 
 


Інші новини

25 березня

Тренінг з реанімації новонароджених у Кропивницькому.

21-23 березня 2024 року  у м. Кропивницький на базі КНП «Кіровоградської обласної лікарні» Кіровоградської обласної ради» в рамках американо-українського проекту проведено перший з чотирьох запланованих в Україні триденний тренінг з оволодіння практичними навичками «Початкова, реанімаційна і післяреанімаційна допомога новонародженим» для лікарів перинатальних центрів і пологових будинків.

12 грудня
2023

Науково-практична конференція «Можливості та резерви неонатальної служби України в умовах воєнного часу», 15.12.23

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація неонатологів України» запрошує взяти участь у роботі науково-практичній конференції «Можливості та резерви неонатальної служби України в умовах воєнного часу», яка пройде 15 грудня 2023 року у місті Києві. Заходи відбудуться в режимі online  (за допомогою програми zoom).

23 листопада
2023

Полтавські перинатальні читання ім. Н.М. Максимовича-Амбодика: у ПДМУ завершила роботу науково-практична конференція з міжнародною участю

Протягом 17-18 листопада в Полтавському державному медичному університеті проходила науково-практична конференція з міжнародною участю V Полтавські перинатальні читання ім. Н.М. Максимовича-Амбодика: «Новітні технології в перинатальній практиці, педіатричній службі, медичній освіті та виклики сьогодення».

09 листопада
2023

Cимпозіум компанії Бакстер "Нутритивна терапія новонароджених в екстремальних умовах"

Запрошуємо Вас взяти участь у сателітному симпозіумі компанії Бакстер "Нутритивна терапія новонароджених в екстремальних умовах", який буде організовано у рамках Щорічної конференції, присвяченої Міжнародному дню недоношених дітей. Час та дата проведення: 14 листопада (Вівторок), 18:00-19:00 (Київський час).

01 листопада
2023

Cемінар з міжнародною участю «Практичне впровадження сучасних рекомендацій медичного супроводу новонароджених у пологовому залі та ВІТН»

23-25 жовтня 2023 р. у місті Мукачево на базі Палацу культури та мистецтв  (вул. Августина Штефана, 19) пройшов триденний семінар з міжнародною участю «Практичне впровадження сучасних рекомендацій медичного супроводу новонароджених у пологовому залі та ВІТН» для лікарів  неонатологів та дитячих анестезіологів відділень інтенсивної терапії новонароджених та постінтенсивного догляду родопомічних закладів Закарпатської області, які використовують у своїй практиці введення сурфактанту та призначення парентерального харчування